Skip to main content
Iskanje

Nasveti za opuščanje kajenja

Nasvet št. 1: Določite datum, ko boste nehali kaditi.

Izberite datum, ko boste nehali kaditi in se ga držite. To je odličen način, da se pripravite na opustitev kajenja.

Na vrh strani

Nasvet št. 2: Zapišite.

Naredite seznam razlogov, zakaj želite opustiti kajenje, in ga postavite nekam, kjer ga boste videli. Ta zapis vam lahko pomaga v težkih časih, ko vaša odločnost popusti.

Na vrh strani

Nasvet št. 3: Opustite kajenje skupaj s prijateljem.

Študija iz ZDA iz leta 2008 je pokazala, da je pri kadilcih, katerih prijatelji opustijo kajenje, verjetnost, da bodo sami opustili kajenje, večja za 36 %, pri kadilcih, katerih sodelavci opustijo kajenje, pa je verjetnost, da bodo kadili, manjša za 34 %.

Če želite uspešno opustiti kajenje za vedno, spodbudite prijatelja, ki si tudi želi nehati kaditi. Tako bosta lahko drug drugega spodbujala in vedela bosta, da v tem nista sama.

Na vrh strani

Nasvet št. 4: Nagradite se z denarjem, ki ga privarčujete pri cigaretah.

Ne pozabite, da povprečni kadilec porabi približno 3.5 € na dan za cigarete, kar nanese kar 104 € na mesec.

Zagotovite, da boste dejansko videli privarčevani denar. Odprite poseben račun, ali preprosto začnite dajati denar v poseben hranilnik. Nato na vrsto pride zabava – odločitev, kako ga boste porabili.

Na vrh strani

Nasvet št. 5: Obdajte se s podporo.

Ljudje razumejo, da je opustitev kajenja težavno in da zahteva močno voljo, zato se obdajte z njihovimi pozitivnimi spodbudnimi besedami.

Na vrh strani

Nasvet št. 6: Ugotovite, kaj vam poveča željo po cigaretah.

Okrepite svojo voljo tako, da omejite sprožilce, ki jih sicer povezujete s kajenjem, kot so pitje alkohola, kave ali čaja, ali pa se jim izognite. Če to velja za vas, poskusite piti manj, ko opustite kajenje.

Na vrh strani

Nasvet št. 7: Zaposlite se, da premagate potrebo po kajenju.

Kadar koli začutite potrebo po kajenju, se ji uprite tako, da se zaposlite. Naredite seznam petminutnih dejavnosti, ki jih izvedete, ko se pojavi želja po kajenju, npr. se sprehodite, pokličete prijatelja ali spijete kozarec vode.

Na vrh strani

Nasvet št. 8: Odpravite stres s telesno dejavnostjo.

Telesna dejavnost je odličen način za obvladovanje stresa pri kajenju in preprečevanje želje po cigaretah. Hodite, tecite, plavajte, ali začnite početi nekaj novega. Devet mesecev po opustitvi kajenja se vaša pljučna kapaciteta poveča za 10 %. Zato boste bolj zmogljivi.

Na vrh strani

Nasvet št. 9: Prehranjujte se zdravo.

Željo po cigaretah lahko zamenjate za občutek lakote. Imejte pri roki sadje zelenjavo in drugo zdravo hrano za te trenutke.

Na vrh strani

Nasvet št. 10: Poskusite nikotinsko nadomestno terapijo (NRT).

NICORETTE® ponuja širok spekter izdelkov za NRT, ki vam lahko pomagajo pri premagovanju želje po cigaretah in obvladovanju odtegnitvenih simptomov na poti opuščanja kajenja. Z uporabo izdelkov NICORETTE® podvojite verjetnost za uspešno opustitev kajenja v primerjavi z opustitvijo zgolj z močjo volje.

 

Na vrh strani

Nasvet št. 11: Ne obupajte pri prvi oviri.

Psihologi so ugotovili, da ljudje dlje časa vztrajajo pri reševanju naloge, če so jim povedali, da je naloga težka. Opustitev kajenja bo mogoče najtežja naloga, ki se jo boste kdaj koli lotili. Vendar vam bo vztrajnost pomagala pri uspehu, tudi če vam občasno spodleti.

Na vrh strani

Nasvet št. 12: Zanesite se na strokovno pomoč.

Elitni športniki imajo trenerje, uspešni ljudje pa mentorje. Preprosto pametno je uporabiti pomoč, ki jo imate na voljo pri opuščanju kajenja.

Na vrh strani

Nasvet št. 13: Nagradite se.

Pri vsakem mejniku se nagradite. Nagrade naj bodo smiselne, na primer, kupite si nekaj, kar ste si dolgo želeli.

Na vrh strani

Nasvet št. 14: Osredotočite se na pozitivne stvari.

Pomislite na vse pozitivne vidike življenja brez kajenja, kot so to, da ste bolj zdravi, imate več energije, lepšo kožo, bolj bele zobe ter boljši čut za okus in vonj. Manj, ko mislite na kajenje, lažje boste zdržali brez cigaret.

Na vrh strani

Nasvet št. 15: Poiščite nove načine sprostitve.

Poiščite nove načine sprostitve, da ne razmišljate o kajenju, npr. globoko dihanje, lahka telovadba ali branje.

Na vrh strani

Nasvet št. 16: Načrtujte zabavo ob obletnici.

Opustitev kajenja ni lahka naloga, vendar če se ji popolnoma posvetite in ostanete motivirani, vam bo uspelo. Če to ni razlog za zabavo, potem ne vemo, kaj je

Zakaj ne bi svoji družini in prijateljem obljubili zabavo ob prvi obletnici opustitve kajenja? To bo še en pozitiven cilj in razlog za ohranjanje motivacije, pa tudi izjemen način, da podelite svoje dosežke s svojimi najbližjimi.

Na vrh strani
NICORETTE<sup>®</sup> Gum

Nicorette® zdravilni žvečilni gumiji

Žvečilni gumi NICORETTE® deluje hitro in olajša željo po nikotinu ter simptome odtegnitve, da lahko opustite kajenje.

NICORETTE<sup>®</sup> Freshmint

Nicorette® 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina

NICORETTE® oralno pršilo začne delovati na vašo željo po nikotinu in odtegnitvene simptome v 60 sekundah in vam pomaga opustiti kajenje.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.