Skip to main content
Iskanje

Opustite kajenje

Tukaj smo zato, da vam pomagamo opustiti kajenje tako, da vam zagotovimo navdih in informacije, ki jih potrebujete. Te informacije vsebujejo podrobnosti o kajenju in opuščanju kajenja ter spodbudo za začetek potovanja proti opuščanju kajenja.

Ste že prej opustili kajenje? Tokrat je drugače

Razumemo, da je odločitev o opuščanju kajenja lahko težka, ker je pred vami verjetno najtežja naloga, ki se jo boste kdaj lotili. To je ena izmed najbolj čudovitih stvari, ki jih boste storili. Tukaj smo, da vam pomagamo na vsakem koraku.

Zbrali smo dejstva, orodja in navdih, ki vam bodo pomagali za vedno opustiti kajenje

Dejstva so na vaši strani

Mislimo, da so naslednja dejstva osupljiva.

Nadomestna nikotinska terapija (NRT), kot je NICORETTE®, lahko podvoji verjetnost, da boste uspešno opustili kajenje v primerjavi z opuščanjem zgolj z močjo volje.

Skoraj 9 od 10 kadilcev pravi, da jim je žal, ker kadijo. Raziskave kažejo, da lahko s sočasno uporabo dveh pripomočkov NRT izboljšate uspeh pri opuščanju kajenja v primerjavi z opuščanjem zgolj z močjo volje.

Na vrh strani

Nikoli ni prepozno

Ugodni učinki opuščanja kajenja na zdravje se začnejo že v prvi uri po prenehanju. V naslednjih dneh in tednih boste vedno bolj zdravi. Z opustitvijo kajenja boste znova pridobili pljučno kapaciteto in zmanjšali tveganje za srčno ali možgansko kap, kar pomeni, da nikoli ni prepozno, da bi prenehali kaditi.

Na vrh strani

Navade lahko opustite

Vemo, da opuščanje navad ni preprosto, vendar vemo tudi, da je lažje, če spremenite vedenje. Naši nasveti vam bodo zagotovili zamisli za pridobivanje novih navad. Zlasti je pomembno, da si zapišete cilje pri opuščanju kajenja in se nagrajujete na poti opuščanja.

Na vrh strani

Kaj, če pokadite cigareto?

Recidivi se zgodijo, zato se ne obsojajte premočno. Najpomembnejše je, da veste, kako se spopasti z recidivom in ne dovolite, da zlomi vašo odločnost.

Na vrh strani

Ne pozabite, delate nekaj čudovitega

S tem, ko opustite kajenje, delate nekaj čudovitega – zase in za druge v vašem življenju. Ko opustite kajenje, lahko počnete veliko drugih stvari.

Na vrh strani

Miti o opuščanju kajenja

Želimo vam zagotoviti dejstva in razbiti te mite. Opuščanje kajenja je že dovolj težavno, zato vam prave informacije lahko pomagajo.

1. mit: Zredili se boste

Pri tem pogostem strahu – če opustite kajenje, se boste zredili [link to 4.0]– je nekaj resnice. Vendar je nikotin ta, ki pospeši presnovo in vam pomaga zmanjšati apetit. Tu ima nikotinska nadomestna terapija (NRT), kot je NICORETTE® , pomembno vlogo. Zagotavlja vam nadzorovani odmerek nikotina, ki vam pomaga opustiti kajenje, obenem pa vam pomaga obvladovati presnovo in apetit.

 

Ko opustite kajenje, vas bo morda mikalo, da bi več jedli, zaradi dveh razlogov:

 • pogrešate gibe z roko proti ustom, ki ste jih vajeni pri kajenju;

 • zamenjate željo po cigaretah z občutkom lakote.

Za obvladovanje tega poskusite naslednje:

 • imejte pri roki zdrave prigrizke (npr. sadje in zelenjavo).

Na vrh strani

2. mit: Kajenje zmanjšuje stres

Kajenje dejansko poveča tesnobo in napetost, ker zviša srčni utrip. Stres zmanjša samo dejanje kajenja, ker je večina kadilcev napeta pred naslednjo cigareto.

Izdelki Nicorette® vam zagotavljajo nadzorovan odmerek nikotina, ki vam pomaga opustiti cigarete. Namesto tega lahko poiščete nove načine za sproščanje in obvladovanje stresa – tudi stresa, povezanega z opuščanjem kajenja.

Na vrh strani

3. mit: Moč volje je najboljši način za opustitev kajenja

V resnici je pri ljudeh, ki poskušajo opustiti kajenje brez vsakršne pomoči, verjetnost trajne opustitve manjša, kot pri ljudeh, ki uporabljajo NRT. Opuščanje kajenja brez vsakršne pomoči je lahko izjemno težavno, ker morate hkrati obvladovati fizične odtegnitvene simptome in opuščati navado. Namesto tega izdelki NRT, kot je Nicorette®, lahko podvojijo verjetnost, da boste uspešno opustili kajenje v primerjavi z opuščanjem zgolj z močjo volje.

Na vrh strani

4. mit: Nikotin je škodljiv

Nekatere skrbi, da bo uporaba nikotinske nadomestne terapije (NRT) kot pomoči pri opuščanju kajenja enako škodljiva za zdravje, kot kajenje cigaret. To ni res.

Zdravju škodljive so škodljive kemikalije v cigaretnem dimu, kot so ogljikov monoksid in katran. Te sestavine lahko povzročijo zdravstvene težave, kot sta bolezen srca in rak pljuč.

Nikotin povzroča odvisnost od kajenja, NRT pa vam omogoča zmanjšati število cigaret, ki jih pokadite. Z zmanjšanjem količine tobačnega dima, ki ga vdihnete, zmanjšate tudi z njim povezana tveganja za zdravje.

Na vrh strani

5. mit: Nikotinska nadomestna terapija je dražja od kajenja

 

Veliko kadilcev se ne zaveda, koliko stane njihova navada. Ko seštejete vse, kar porabite v desetletju, so številke lahko šokantne. Res je, NRT stane, vendar ni verjetno, da bo enako draga kot kajenje.

Škatlica nekaterih izdelkov NRT lahko stane več kot škatlica cigaret, vendar je dolgoročno seštevek veliko manjši. Strošek NRT je kratkoročen, kajti terapija je zasnovana tako, da vam pomaga opustiti nikotin. Pomislite, kaj vse bi lahko storili z denarjem, ki ga prihranite dolgoročno.

Na vrh strani

Ugodni učinki opuščanja kajenja na zdravje

Ste vedeli, da ugodne učinke opustitve kajenja začutite že v prvi uri? Če želite vedeti, kaj se zgodi, ko prenehate kaditi, imamo odgovore.

Ugodni učinki na zdravje

Ko prenehate kaditi, se vaše telo spremeni.

 • 20 minut

Krvni pritisk in srčni utrip se vrneta na normalne vrednosti.

 • 8 ur

Raven kisika v krvi se vrne na normalno vrednost, ravni nikotina in ogljikovega monoksida pa se zmanjšata na manj kot polovico.

 • 24 ur

Ogljikov monoksid se popolnoma izloči iz telesa. Pljuča začnejo čistiti sluz in druge ostanke kajenja.

 • 48 ur

V telesu ni več nikotina. Čuta vonja in okusa se bistveno izboljšata.

 • 72 ur

Dihanje postane lažje. Sapnice se začnejo sproščati, raven energije pa se poveča.

 • 2 do 12 tednov

Krvni obtok se izboljša po celotnem telesu, kar močno olajša hojo in tek.

 • 3 do 9 mesecev

Kašelj, sopenje in težave z dihanjem se izboljšajo, pljučna funkcija pa se poveča za do 10 %.

 • 1 leto

Tveganje za srčno kap se prepolovi.

 • 5 let

Tveganje za srčno kap je približno za polovico manjše kot pri kadilcih.

 • 10 let

Tveganje za rak pljuč je za polovico manjše kot pri kadilcih. Tveganje za srčno kap je enako kot pri tistih, ki nikoli niso kadili.

Ko opustite kajenje, boste opazili tudi te telesne učinke:

 • izboljšana plodnost,

 • koža je videti bolj zdrava,

 • zobje so bolj beli in zadah je bolj svež,

 • lasje so mehkejši in bolj sijoči.

Na vrh strani

Druge koristi

Pomembno je, da se veselite tudi drugih zmag, ko za vedno opustite kajenje:

 • oblačila imajo prijetnejši vonj,

 • manj stresa,

 • več denarja.

Na vrh strani

Kajenje vpliva na vse

Kajenje ne vpliva samo na vas, temveč tudi na druge v vašem življenju. Z opustitvijo kajenja storite nekaj dobrega zase in zanje.

Vi

Z opustitvijo kajenja začnete zmanjševati velik vpliv, ki ga kajenje ima.

Kajenje zmanjša:

 • čut za vonj in okus,

 • raven energije,

 • delovanje pljuč.

Pri kajenju se poveča tveganje za:

 • bolezen pljuč (kot sta emfizem in kronični bronhitis),

 • rak, zlasti rak pljuč,

 • srčno ali možgansko kap,

 • koronarno srčno bolezen.

Kajenje prav tako pospeši proces staranja in izčrpava vaše finance.

Na vrh strani

Vaš partner

Najpomembnejše pri prenehanju kajenja je to, da storite nekaj dobrega za svoje zdravje. To pomeni, da lahko vaš partner preneha skrbeti o dolgotrajnih tveganjih za zdravje zaradi kajenja.

Vašemu partnerju bo verjetno zelo všeč, da nimate več kadilskega zadaha. Kajenje lahko povzroči tudi bolezen dlesni, ki je tudi vzrok zadaha.

Tudi denar, ki ga privarčujete z opustitvijo kajenja, je lahko dodatna nagrada za vašega partnerja. Imeli boste dodaten denar za večerje ali skupne počitnice.

Na vrh strani

Vaši otroci

Otroci in družina so pomemben razlog za opuščanje kajenja. V nedavni anketi so ugotovili, da si 98 % otrok želi, da bi njihovi starši opustili kajenje, skoraj polovica otrok pa je izjavila, da jim je zaradi kajenja njihovih staršev slabo.

Otroci se v šoli učijo o nevarnosti kajenja. Verjetno jih skrbi za vaše zdravje. Če kadite v prisotnosti otrok, jih lahko ogrožate s pasivnim kajenjem.

Pomislite na vse dodatne užitke, ki bi jih lahko doživeli kot družina z denarjem, ki ga privarčujete pri opustitvi kajenja – izleti, obiski kinematografa ali celo sanjske družinske počitnice. V nagradah opustitve kajenja boste uživali vsi.

Na vrh strani

Vaši prijatelji

Vas ne moti, da ste na pijači ali kosilu s prijatelji, potem pa morate ven na cigareto? Sami ste zunaj in zamujate zabavo notri.

Vaši prijatelji bodo veseli, če opustite kajenje, kajti skrbi jih za vas in ker boste lahko preživeli več časa skupaj. Če skupaj z izdelki Nicorette® [link to 1.0] uporabite moč volje, vam ne bo treba iti ven na cigareto.

Na vrh strani

Sodelavci

Ko ste utrujeni ali v stresu in ko vas mučijo roki, je lahko poiskati tolažbo v tem, da se izmuznete iz pisarne na odmor za cigareto. Vendar poročila kažejo, da kadilci lahko porabijo tudi do pet tednov na leto na teh premorih, za katere mislijo, da so "hitri".

Nihče si ne želi, da bi drugi mislili, da ne opravijo svojega dela. Če opustite kajenje, so lahko vaši dnevi bolj produktivni.

Na vrh strani

Plodnost, nosečnost in dojenje

Če ste kadilka, ki načrtuje družino, ali ste nosečnica, morate vedeti, da imajo kemikalije v cigaretnem dimu neželene učinke na spolno zdravje, plodnost in plod.

Če ste nosečnica, ki kadi in želi opustiti kajenje, je to odlična novica. Takoj, ko opustite kajenje, povečate verjetnost za bolj zdravo nosečnost. Prav tako morate vedeti za nikotinsko nadomestno terapijo (NRT) – med nosečnostjo in ko dojite, da se lahko informirano odločite o prenehanju kajenja.

Moški in plodnost

Kajenje je neposreden vzrok erektilne disfunkcije in poveča tveganje za impotenco za 27 % (tudi pri mladih moških), ker kemikalije v cigaretnem dimu zmanjšujejo krvni tlak. Nikotin in ogljikov monoksid tudi v zmernih količinah vplivata na sposobnost doseganja erekcije.

Cigaretni dim upočasni izločanje testosterona, kar povzroči zmanjšanje libida. Prav tako se zmanjšata število semenčic in njihova mobilnost, zato se zmanjša tudi plodnost. Kajenje vpliva tudi na DNA v semenčicah ter tako poveča tveganje za zaplete med nosečnostjo in okvare ploda.

Na vrh strani

Ženske in plodnost

Kajenje povzroča hormonske spremembe in zmanjša plodnost približno za eno tretjino. Kadilke povprečno potrebujejo dvakrat več časa za spočetje otroka kot nekadilke. 

Kajenje med jemanjem kontracepcijskih tablet spodbuja nastajanje strdkov, poškoduje in zožuje stene žil ter pomembno poveča tveganje za srčno-žilne zaplete, tudi možgansko kap.

Cigarete včasih motijo menstruacijske cikle, zaradi česar so menstruacije neredne in bolj boleče. 

Na vrh strani

Nosečnost

Nekateri učinki, ki jih ima lahko kajenje na nosečnost, vključujejo:

 • Strupene kemikalije v cigaretnem dimu se prenašajo na otroka.

 • Cigaretni dim zmanjša količino kisika, ki doseže otroka.

 • Tveganje za dedne okvare, kot so razcepljena ustnica ali okvare okončin, se poveča.

 

Dobra novica je to, da je opustitev kajenja v katerem koli trenutku med nosečnostjo, koristno. Pozitivni učinki opustitve kajenja se pokažejo že 20 minut po zadnji cigareti. Torej že v trenutku, ko prenehate kaditi, se verjetnost za bolj zdravo nosečnost in bolj zdravega otroka začne večati.

Idealno bi bilo, če bi med nosečnostjo opustili kajenje brez uporabe NRT. Popolna opustitev kajenja je daleč najboljša izbira. Vendar, če mislite, da potrebujete NRT, se posvetujte z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem.

Na vrh strani

Dojenje

Če dojite, bi morali poskusiti opustiti kajenje brez NRT. Vendar, če tega ne zmorete, je najboljša izbira izdelek NRT, ki ga jemljete občasno. V vsakem primeru se morate posvetovati z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem.

Na vrh strani
NICORETTE<sup>®</sup> Gum

Nicorette® zdravilni žvečilni gumiji

Žvečilni gumi NICORETTE® deluje hitro in olajša željo po nikotinu ter simptome odtegnitve, da lahko opustite kajenje.

Nasveti za opuščanje kajenja

Nasveti za opuščanje kajenja

Naši nasveti za opuščanje kajenja vam lahko pomagajo obvladovati željo po cigaretah in odtegnitvene simptome.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.